#saracyklar

Jag cyklar för att vi ska bli medvetna om världen. Du och jag som lever här ska lyfta ögonen och se att världen blöder. Kunskapen om det är grunden för att kunna förändra! Musikhjälpen arbetar med detta, och jag vill hjälpa dem att synas. Följ mig på min cykeltur från Vemdalen till Ed, genom musik, skog, vatten, svett, skavsår, punka, tårar, sol, asfalt, choklad, vind och glädje! Tillsammans blir vi till

Musikhjälpen vad är det?

Publicerad 2013-07-28 22:18:00 i Musikhjälpen,

Men hallå vad är Musikhjälpen? Vad är det för något? 
 

Lugn bara lugn, här kommer lite information! Har hämtat den mesta informationen från Musikhjälpens hemsida samt från Wikipedia.
 
Muskihjälpen 
 
Musikhjälpen Wiki Bakgrund 

Serious Request som det hette när det började i Nederländerna, sändes för första gången mellan den 20-24 december 2004. Man ville till en början samla in pengar till gisslanoffer i Beslan. Men de behövde inte mer pengar, så man vände sig till Röda korset som lyfte fram många drabbade områden som inte media skrev eller pratade om.
Ett av dessa ställen var Darfur  som det årets programledare, Wouter van der Goes, Claudia de Breij och Giel Beelen bestämde sig för att hjälpa.  
Så föddes idéen att stänga in sig en glassbur, sända live radio och inte äta någon fast föda under dessa dagar.
 
Hur skänker man pengar då?
 
Genom att människor ringde eller sms-ade in låtönskningar skänkte de också pengar.  
Man kallade Nederländernas första program för "Din droppe i havet". Vilket är lite fint för att om vi alla ger något litet blir det ett hav av mycket. Detta år samlade man in ca 8,9 miljoner svenska kronor ( 916 000 € )
 
Eftersom initiativet blev sucée 2004 har man sänt ett program varje år i juletid sedan dess. Insamlingarna har haft lite olika teman, som exempel kan nämnas 2006 "Du kan inte ignorera 30 miljoner landminor" eller 2009 "Stoppa malaria, spela musiken". 2011 års insamling hette "Den här är för mamma" och gick till mammor som på ett eller annat sätt har blivit berörda av kriget, mammor som har män eller söner i krig. Detta år fick man in 8,621,004 € 
 
När kom Musikhjälpen till Sverige?
 
År 2008 var första året man arrangerade Musikhjälpen i Sverige. Musikhjälpen sändes från Gustav Adolfs torg i Malmö. Därefter har man växlat mellan Malmö och Göteborg. Det är inte bara Sveiges Radio som ansvarar för sändningarna utan även SVT är med och sänder live. Radiohjälpen har hand om själva insamlingen och garanterar att det går rätt till.
 
Första året Musikhjälpen sändes var det med programledarna Ezan Noroozi, Kitty Jutbring och Henrik Torehammar. Temat första året var "67 miljoner flyktingar behöver din hjälp" man fick in 3 016 247 kronor. 2012 fick Musikhjälpen in nästan 7 gånger mer. Och mer insamlade pengar kan det bli 2013!
Förra året samlade man in pengar till "Barn i slummen har rätt till rent vatten". Programledarna 2012 var de samma som året innan, Jason DiakitéKodjo AkolorGina Dirawi
 
Här är en bild från Wikipedia över Musikhjälpen.
 
 
 
 
 
 
 
Vad kommer hända i år då? 
 
I skrivande stund vet man inte så mycket mer om Musikhjälpen än att det kommer att sändas från Göteborg. Det kommer att sändas som vanligt i mitten av december. Årets tema är ännu okänt men oavsett brukar det alltid gå till vettiga ändamål. Så därför, sätt igång och klura ut hur vi tillsammans kan samla in pengar.Tänk på att många bäckar små bildar en stor å!  
 
Här är några videokipp ifrån tidigare år. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Kolla även in dessa länkar: 
 
 
 
 
 Så kom igen nu, så peppar vi Sara och hjälper till att hjälpa! 
 
 
Evelina S

Kommentarer

Postat av: Jari Mellqvist

Publicerad 2013-07-30 10:52:33

Fint upplägg. Kram Jari

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Sara Sundlo

Jag är en människa, 26 år, pluggar till präst, tränar en del, gråter ibland, gillar choklad, tappar orken, bakar gärna en kaka, är fylld med energi, badar i främmande sjöar och brottas med livet precis som alla andra.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela